Pages

Friday, October 11, 2013

Makanan anti-oksida


Kenapa memilih makanan anti-oksida?
Anti-oksida dapat membantu melindungi sel yang rosak disebabkan oleh molekul yang tidak stabil, dikenali sebagai radikal bebas. Makanan yang kaya dengan anti-oksida membantu badan anda untuk mengelakkan kerosakan dari radikal bebas yang boleh memberi kesan seperti kanser dan penuaan.
Anti-oksida penting kerana dapat melawan radikal bebas dalam badan yang wujud daripada i.e tekanan dalam kehidupan seharian, pencemaran alam sekitar, kesan x-ray. Kajian menyatakan kandungan anti-oksida di dalam badan dapat meningkatkan sistem imunisasi badan kita.
ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) adalah unit kira kandugan antioksida di dalam makanan. Kajian menunjukkan semakin tinggi nilai ORAC, ia dapat memperbaiki kandungan anti oksida level di dalam badan sehingga 10% - 20%.

gambar: google


Info dari Wikipedia:




Makanan ini boleh di jadikan snek ringan ketika minum pagi atau minum petang.
Pilihlah makanan yang berkhasiat daripada 'cikedes' seperti 'twistie's sebagai snek ringan ketika menonton televisyen. 






No comments:

Post a Comment